Història de l'Olla de Núria

Amb l’amic Jaume i molts altres més, hem tingut la sort de poder formar part de l’organització de l’Olla de Núria en totes les seves edicions. Amb ell he pogut gaudir d’estar, any rere any, dalt del cim del Puigmal, punt emblemàtic d’aquesta cursa que amb il•lusió, voluntat, empenta i entrebancs ha culminat ja la seva sisena edició.

Crec que tot i ser una cursa jove (sis anys), comença a tenir pes i forma per fer-ne una valoració històrica, sobretot, tenint en compte, l’evolució, els canvis i les aportacions que ens han permès arribar a fer camí cap a la setena edició.

L’espurna d’aquesta cursa l’hem de trobar a l’any 2005, quan l’Arnau Anguera, proposa, a gent de la Unió Excursionista de Vic, organitzar una cursa de muntanya i recórrer l’Olla de Núria.

Queda ja en el plec dels records, aquella primera edició de finals de setembre del 2007, que va ser tot un repte organitzatiu: instaurar una cursa a Vall de Núria amb un entorn fràgil i selecte, amb accés limitat, amb interessos diversos. Per una banda una empresa pública amb funcionaris i empresaris, per l’altra un centre excursionista amb esportistes i voluntariat. Dues dinàmiques de pensar i fer diferents que aconsegueixen encaixar i tirar endavant el projecte. Aquesta primera edició va tenir una Olla Clàssica de 21 km que sortia per la coma de l’Ortigar i arribava a Núria pel Pic de l’Àliga, cursa exigent per el seu desnivell i un llarg recorregut en alçada. Paral•lelament també es va organitzar una Olla Popular que va fer el tram final de la primera, Núria, Coll de Noufonts i continuar per el circuit de la clàssica fins a Núria. Aquesta edició va tenir una estructura de controls relativament lleugera només 16 membres d’organització i un nombre de corredors prou engrescador, 80 participants a la clàssica i 30 a la popular. De fet la cursa curta havia de ser un primer pas per als aspirants a la cursa llarga en properes edicions. La meteo va pronosticar variable: dissabte tarda-nit amb tempestes i el diumenge tapat. Recordo encara aquell primer helicòpter de tres colors que amb prous feines va aconseguir deixar-nos prop del pluviòmetre, límit on la boira ja no donava treva a cap mena de visibilitat. Arribarem al cim a peu i carregats al màxim, l’avituallament es va fer a terra arrecerats en el bivac que hi ha al costat de la caixa del llibre de registre.

TROFEU DE LES NACIONS

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, situada al voltant d’un claustre del segle XVIII, s’ha anat consolidant com un centre d’estudis artístics i de disseny, arrelat al lloc i obert al país.

L’Escola persegueix connectar la diversitat d’estudis i nivells impartits a través de la interdisciplinarietat, amb una proposta pedagògica basada en la persona, en la creativitat i en la percepció de l’entorn, sense oblidar les tècniques més artesanes i primàries ni les tecnologies més actuals.

Oriol Amblàs i Novellas és escultor i professor a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, on imparteix classes de forja i fosa artístiques.

El trofeu de la Copa de les Nacions representa una olla en forma del globus terrestre realitzada en llautó. En aquesta peça s’hi vol destacar l’espai d’aigua en negatiu, que representa el 71% de la supefície de la terra, semblant al percentatge d’aigua que es troba al cos humà.

trofeu-de-les-nacions

SERVEIS I ALLOTJAMENT

Els corredors inscrits a l'Olla podran fer reserva a l'hotel.

Serveis que ofereix la cursa:

– Servei de Massatge a l’arribada.
– Serveis d’exposicions i botigues.
– Servei telecabina.
– Servei de cremallera.
– Begudes i menjar a l’arribada.
– Servei mèdic
– Servei de guarda-roba.
– Servei de dutxes.

Serveis de Vall de Núria:

– Servei parc infantil, ponis, barques.
– Serveis de restaurants.
– Informació oficines Vall de Núria.

Telèfons de l’entorn:

– Oficina d’informació Vall de Núria

972 73 20 20

– Oficina d’informació Ribes de Freser

972 72 77 28

Allotjaments:

– Central de reserves

. 972732000

– Hotel Vall de Núria
.972732017

Reserva allotjament per corredors

ENTORN

_MG_7525

Vall de Nuria

NOTA MEDIAMBIENTAL OLLA DE NÚRIA / OLLA JUNIOR / OLLETA / OLLA VERTICAL

La prova transcorre per l’interior del Parc natural de Capçaleres del Ter amb presència d’hàbitats i espècies sensibles a les pertorbacions, per la qual cosa s’haurà de respectar l’entorn natural circulant pels senders i camins existents evitant la deambulació fora d’aquests i l’obertura de nous corriols o camins.

No es permetrà la participació de cap de les curses acompanyats de gossos.

En cas de que acompanyants o públic vagin amb gossos hauran d’anar sempre lligats.

OLLA SOLIDARIA

Any rere any l’Olla de Núria destina una part de les inscripcions a participar en alguna causa solidària, es tracta de l’Olla solidària.

En l’edició del 2014 l’aportació va ser per l’Oncotrail la prova amb fins benèfics en la que vàren participar un equip de la Lluna Plena de la Unió Excursionista de Vic.

L’Oncotrail és una cursa a peu en la qual es corre en equip amb una finalitat purament solidària per a l’ajuda als malalts de càncer. L’objectiu és recaptar la major quantitat possible de diners, una part dels quals es destinaran a cobrir les necessitats de la Fundació Oncolliga Girona, que es dedica a millorar les condicions de vida d’aquests malalts, i l’altra part es destina a la investigació de la malaltia dins l’Institut Català d’Oncologia de Girona. La recaptació surt de les inscripcions i del donatiu de 1.000 € com a mínim que cada equip fa per a la Fundació Oncolliga Girona.  

Els equips estan formats per un mínim de 6 persones i un màxim de 8, de manera que sempre n’hi ha 4 en marxa i la resta, mentre no corren o caminen, fan de suport per a tot el que puguin necessitar els companys corredors; en qualsevol dels controls de pas es poden rellevar els corredors, però sempre n’hi ha d’haver 4 de l’equip que estiguin en cursa.

Pel que fa el recorregut, és de 100 km, amb sortida i arribada a Palafrugell. L’itinerari surt pel sector de la costa (platja del Castell, Llafranc, puig son Ric…) i després s’enfila cap a les Gavarres (passant per Pals, Vall-llobrega…). El temps màxim per completar el recorregut és de 30 hores.

L’edició del 2015 va ser la tercera participació d’ un equip de la Unió Excursionista hi ha participat, a través de Lluna Plena, la secció de curses de muntanya de l’entitat. Els dos primers anys l’equip estava format per 6 persones, però enguany, en permetre augmentar el nombre de corredors, hi hem participat 8 llunàtics.  

L’equip de la Lluna Plena va desenvolupar diferents activitats per recaudar fons per cobrir i superar els 1000€ mínims que requereix l’inscripció. La donació de l’Olla Solidària va complementar els fons recaudats per aquest grup d’atletes de la Unió Excursionista Vic.

L’èxit de l’Oncotrail, com a festa solidària/cursa de muntanya, es veu reflectit amb les xifres finals de participants i de recaptació. El 2014 hi van participar 55 equips amb 330 corredors i es van recaptar més de 63.000 €. Per a aquest 2015, l’organització s’havia marcat l’objectiu d’arribar a 60 equips i 500 persones inscrites (corrent o caminant) i els números finals van ser de 79 equips, 600 participants aprox. i gairebé 94.000 €