skip to Main Content

History of l'Olla de Núria

The beginnings of this race are to be found in 2005, when Arnau Anguera proposed  the people of the Unió Excursionista de Vic to organize a mountain race which would follow the Olla de Núria.
The first edition,  at the end of September of 2007 was a great organizational challenge: launching a race in the Vall de Núria an area with a fragile environment, with limited access.  Two different organisations worked on the organisation of the event.  On the one hand a public company with officials and businessmen, on the other a hiking center (Unió Excursionista) with sportsmen and volunteers.  Two different dynamics and ways of thinking that could fit and move the project forward.

This first edition had a Classic Olla of 21 km that went through the coma of the Ortigar and arrived at Núria by the Peak of the Eagle, a demanding race by its profile and by its height.  In parallel, a Popular Olla was also organized.  It made the final section of the first, Núria, Coll de Noufonts and continued on the circuit of the classic one to Núria. This edition had a relatively lightweight control structure with only 16 organization members and a sufficiently engaging number of runners, 80 participants in the classic and 30 in the popular. In fact, the short race was to be a first step for aspiring long runners in future editions.

TROFEU DE LES NACIONS

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, situada al voltant d’un claustre del segle XVIII, s’ha anat consolidant com un centre d’estudis artístics i de disseny, arrelat al lloc i obert al país.

L’Escola persegueix connectar la diversitat d’estudis i nivells impartits a través de la interdisciplinarietat, amb una proposta pedagògica basada en la persona, en la creativitat i en la percepció de l’entorn, sense oblidar les tècniques més artesanes i primàries ni les tecnologies més actuals.

Oriol Amblàs i Novellas és escultor i professor a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, on imparteix classes de forja i fosa artístiques.

El trofeu de la Copa de les Nacions representa una olla en forma del globus terrestre realitzada en llautó. En aquesta peça s’hi vol destacar l’espai d’aigua en negatiu, que representa el 71% de la supefície de la terra, semblant al percentatge d’aigua que es troba al cos humà.

SERVEIS I ALLOTJAMENT

Els corredors inscrits a l'Olla podran fer reserva a l'hotel.

Serveis que ofereix la cursa:

– Servei de Massatge a l’arribada.
– Serveis d’exposicions i botigues.
– Servei telecabina.
– Servei de cremallera.
– Begudes i menjar a l’arribada.
– Servei mèdic
– Servei de guarda-roba.
– Servei de dutxes.

Serveis de Vall de Núria:

– Servei parc infantil, ponis, barques.
– Serveis de restaurants.
– Informació oficines Vall de Núria.

Telèfons de l’entorn:

– Oficina d’informació Vall de Núria

972 73 20 20

– Oficina d’informació Ribes de Freser

972 72 77 28

Allotjaments:

– Central de reserves

. 972732000

– Hotel Vall de Núria
.972732017

Reserva allotjament per corredors

ENTORN

Vall de Nuria

NOTA MEDIAMBIENTAL OLLA DE NÚRIA / OLLA JUNIOR / OLLETA / OLLA VERTICAL

La prova transcorre per l’interior del Parc natural de Capçaleres del Ter amb presència d’hàbitats i espècies sensibles a les pertorbacions, per la qual cosa s’haurà de respectar l’entorn natural circulant pels senders i camins existents evitant la deambulació fora d’aquests i l’obertura de nous corriols o camins.

No es permetrà la participació de cap de les curses acompanyats de gossos.

En cas de que acompanyants o públic vagin amb gossos hauran d’anar sempre lligats.

OLLA SOLIDÀRIA

DONATIU OLLA SOLIDÀRIA

El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda configura un full de ruta per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

L’Agenda 2030 és una agenda integral i multidimensional —referida a les tres dimensions del desenvolupament sostenible (l’econòmica, la social i l’ambiental)

En aquest marc, tenint en compte que com a societat tenim importants reptes en aquetes tres dimensions, l’organització de l’Olla de Núria i la Unió Excursionista de Vic fan una aposta per contribuir a  tenir una societat més coherent, equilibrada i justa iniciant un nou projecte “L’Olla solidària”.

Catalunya compta amb una important xarxa d’entitats sense ànim de lucre compromeses i orientades a atendre moltes de les necessitats del territori català i del tercer món. És a través d’aquests entitats que des de l’organització de l’Olla de Núria i la UEVIC és vol contribuir a millorar la nostra societat.

Al mes de març publicarem les bases per optar al donatiu Olla Solidària.

 

PREMI OLLA DE NÚRIA SOLIDÀRIA

1a Edició

CONVOCATÒRIA:

L’organització de l’Olla de Núria i la Unió Excursionista de Vic convoquen la 1a edició del premi “Olla de Núria solidària”  destinat a projectes d’entitats de la ciutat de Vic sense ànim de lucre que destaquin per la seva naturalesa social i que treballin pel desenvolupament sostenible en alguna de les tres dimensions esmentades; l’econòmica, la social i l’ambiental.

 

OBJECTIU DEL PREMI

Donar suport econòmic a entitats de sense ànims de lucre de Vic que desenvolupin projectes solidaris a Vic, catalunya o al món.

 

REQUIITS:

 • Les entitats han d’estar constituïts legalment en el registre corresponent com a associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre.
 • Les entitats han de tenir la seva seu social a Vic.
 • L’entitat ha de presentar un projecte que es proposa per el premi.
 • L’import del premi ha d’anar destinat íntegrament al projecte que es presenti pel premi.

Per participar al premi cal presentar la següent informació:

 1. Dades de l’entitat o centre: Nom, NIF, adreça, telèfon, adreça web.
 2. Dades de la persona de contacte: nom i cognoms, càrrec, telèfon i correu electrònic.
 3. Breu memòria del projecte que es presenta a la convocatòria dels premis, seguint el model annex. (Model Annex)
 4. Última memòria publicada de l’entitat i, per les entitats de creació recent, informe d’activitats realitzades i previstes i una breu descripció dels promotors.
 5. Qualsevol altre documentació escrita o gràfica que l’entitat consideri que complementa la informació anterior

Els projectes s’hauran de presentar per correu electrònic a l’adreça següent :

El període de presentació és del 15 d’abril al 15 de maig de 2019

L’organització es reserva l’opció de demanar informació addicional a les entitats per aprofundir en el coneixement i valoració del projecte.

Les entitats que se’ls hi demani, hauran d’aportar informació més detallada del projecte i/o mantenir una entrevista amb l’organització.

 

CRITERIS DE VALORACIÓ

∙ La coherència contrastada de l’entitat evidenciada en la seva trajectòria

∙ L’impacte social del projecte presentat

∙ Es valorarà el treball en xarxa de l’entitat

 

ORGANITZACIÓ, VALORACIÓ I ENTREGA

La valoració de propostes  presentades es realitzarà per un jurat constituït per persones de l’organització l’Olla de Nuria i la Junta directiva de la Unió Excursionista de Vic.

La decisió del jurat serà inapel·lable i es farà públic el dia 8 de juny de 2019, coincidint amb la celebració de la cursa Olla de Núria.

L’entitat guanyadora autoritza a l’organització de l’Olla de Núria a fer difusió del projecte al qual es destinaran els recursos recollits.

De la mateixa manera, l’entitat guanyadora es comprometen a explicar els resultats del projecte en el transcurs de l’any posterior a l’atorgament del premi.

DOTACIÓ DEL PREMI

La dotació del premi correspondrà a 500€.

HISTÒRIA DE L’OLLA SOLIDÀRIA

 • Cada edició el menjar sobrant de l’avituallament es dóna a les diferents entitats de la ciutat de Vic com són: Caritas, el tupí, la Llar juvenil, totes elles amb fins socials.
 • L’any 2014 l’Olla va subvencionar un equip de dones de l’equip de Lluna Plena de l’Unió Excursionista de Vic que va participar a l’Oncotrail.
 • L’any 2018 l’Olla va subvencionar un equip mixte de Lluna Plena de l’Unió Excursionista de Vic que va participar a l’Oncotrail.

OLLA SOSTENIBLE

Criteris de sostenibilitat per l’Olla 2019.

Com a entitat excursionista tenim la ferma voluntat de millorar la relació amb l’entorn que acull la cursa de l’Olla, el Parc Natural de les capçaleres del Ter i del Freser. També creiem necessari construir i exemplificar actuacions que siguin respectuoses amb el medi ambient que intrínsecament s’associïn a l’olla, als corredors i al públic assistent per trobar un equilibri més just amb la natura que compartim tots. Per aquesta raó l’olla 2019 vol evitar i reduir els plàstics d’un sol ús substituint-los per altres materials que es puguin reutilitzar o eliminar de forma biodegradable. Vol introduir mesures correctores per reciclar i gestionar degudament la totalitat de la brossa que es genera en el control d’arribada. També iniciatives compensatòries que impliquin agents locals i de proximitat a fer possibles aquestes accions. Tot això s’afegirà a les accions que any rere any s’han anat incorporant a les diferents edicions com l’adaptació del calendari al període de nidificació d’espècies protegides, la reutilització del material de marcatge, la desaparició dels avituallaments d’alçada i el marcatge amb el número de dorsal dels consumibles  particulars dels corredors com a més rellevants.

Tots aquests valors d’integració i respecte d’una activitat esportiva en un entorn únic i alhora fràgil com la Vall de Núria han d’incidir en la consciència de tots els que en gaudeixen.

Back To Top