VALL DE NÚRIA

D'ON VENIM?

La primera edició de L’Olla de Núria va ser l’any 2007. Ideada per un grup de socis de la Unió excursionista de Vic.

Amb 21,5 km de recorregut, i 1.800 metres de desnivell positiu, és una cursa de muntanya on el 72% del seu recorregut és per sobre del 2.700 metres.

L’Olla clàssica ascendeix al Puigmal, a 2.913 metres, per acabar baixant des del Pic del Segre, 2.843 metres, tot passant pel Coll de Finestrelles, control de pas de la cursa, continuant l’ascens al Pic de Finestrelles, 2.828 metres, i seguint el coll i Pic d’Eina, 2.789 metres. Després de passar pel Pic de Nou Fonts, 2.861 metres, hi ha el següent control de pas al Coll de Nou Fonts, 2.651 metres. Finalment, hi ha la pujada al coll de Noucreus, 2.799 metres, i després de passar per la Fossa del Gegant, 2.808 metres, acabant pel Puig de Fontnegra 2.727 metres, i el Pic de l’Àliga, de 2.472 metres. Des d’aquest últim cim es baixa fins al santuari fent l’arribada a l’esplanada davant del Santuari. El desnivell acumulat és de 3.880 metres

Des de la primera edició que ha tingut corredors reconeguts en el palmarès com són:

Alfons Gaston i Cristina Bes la 1a edició, Kilian Jornet i Emanuela Brizio en la 3a edició, Marc Pinsach, Ricardo Mejia, Laura Orgué Oriol Cardona, Jan Margarit, Stian Angermund, Maude Mathys o Oihana Kortazar entre d’altres.

La 2a edició es recorda per ser una de les poques edicions que ha hagut de ser neutralitzada pel mal temps, juntament amb l’edició del 2018, curses finalitzades al cim del Puigmal i Coll de Finestrelles respectivament.

Des de la 10a edició, durant el mateix cap de setmana, es comença a organitzar L’Olla Vertical que actualment consta d’un recorregut amb inici a l’esplanada de Núria i arribada al cim més emblemàtic de la Vall, el Puigmal.

L’any amb més representació internacional va ser la 14a edició, del 2021, degut a que va ser el tret d’inici del circuit de les Golden Trail World Series, amb el suport de Salomon.

Des de l’organització de L’Olla de Núria, no es para de treballar en generar el mínim impacte en el territori tant delicat en el que transcorre la cursa per així poder mantenir el territori tal i com ens el trobem.

QUI L'ORGANITZA?

S’organitza des de la Unió excursionista de Vic, una entitat excursionista de la ciutat de Vic sense ànim de lucre.

Una associació esportiva i cultural amb seu social a la ciutat de Vic. Va començar com una secció territorial del Centre Excursionista de Catalunya vella, la qual, posteriorment, es va convertir en el Centre Excursionista de Vic l’any 1911, fundat per l’arqueòleg i historiador mossèn Josep Gudiol i Cunill.

Finalment, l’any 1931 i com a fruit de la unió de diferents grups d’entitats osonenques com el Grup Montagut, el Grup Montseny Cooperatiu i Els 8, es va crear la Unió Excursionista de Vic tal com es coneix actualment.

L’entitat s’encarrega d’organitzar altres actes com són la caminada popular Matagalls-Vic o el manteniment dels senders: PRC-40 de Vic a Casserres i PRC-41 Sender de Gurb.

ALTRES INICIATIVES

Olla Solidaria

De de l’edició del 2019 s’inicia la convocatòria pel premi de l’Olla de Núria solidària, destinat a projectes d’entitats de la ciutat de Vic sense ànim de lucre i que destaquin per la seva naturalesa social i que treballin pel desenvolupament sostenible en alguna de les tres dimensions esmentades; l’econòmica, la social i l’ambiental.

Dotació del premi: La dotació del premi correspondrà a 500€.

Objectiu del premi

Donar suport econòmic a entitats de sense ànims de lucre de Vic que desenvolupin projectes solidaris a Vic, Catalunya o al món.