Robert Pkemoi i Nuria Gil es proclamen guanyadors de l’Olla de Núria 2023 en una edició d’infart

Diumenge, 8 d’octubre del 2023. A les 9:00 del matí ha començat, des del Santuari de la Vall de Núria, la XVIa edició l’Olla de Núria. Per davant, 21,5 quilòmetres i un desnivell positiu de 1.900 metres d’un recorregut sense cap metre d’asfalt.

Una jornada de sol intens i amb altes temperatures que feien clau saber hidratar-se bé i adaptar-se a l’alçada, ja que més del 70% del traçat està per sobre dels 2.700 metres d’altitud.

Des dels primers quilòmetres Robert Pkemoi ha agafat les regnes de la cursa, molt seguit de Miquel Corbera i Alain Santamaría. El corredor kenià, guanyador la setmana passada la Marató de Pirineu, ha sabut regular molt bé els ritmes per emportar-se la victòria de la XVIa edició l’Olla de Núria amb un temps de 02:12:32. Tot i això no ho ha tingut gens fàcil, ja que Alain Santamaría no l’ha deixat escapar-se en cap moment. De fet, ha estat el corredor de La Rioja qui ha coronat primer al Puigmal, el punt més alt de la cursa, a 2.910 metres d’altitud.

“Estic molt content amb la carrera avui. És la primera vegada aquí i he gaudit del temps, l’altitud, les boniques vistes i el recorregut”, ha declarat Robert Pkemoi

Finalment Alain ha entrat a la meta del Santuari amb un 02:13:16. Ha tancat el podi amb 02:16:02 Miquel Corbera que ha atribuït l’esforç de la setmana passada a la Mitja Pirineu.

“La cursa ha estat molt ràpida. Volia regular una mica perquè sabia que la zona alta seria dura. Si que he vist que a meitat de pujada no trobava sensacions, crec que l’altura m’ha jugat una mala passada. He sabut gestionar l’esforç, intentava caminar tot el que podia i me l’he jugat en totes les baixades per intentar que no se n’anés el primer. Ha estat superior a mi. Tenia esperances en l’última baixada d’intentar atrapar-lo però ja no hi havia cames”, ha comentat Alain Santamaría a meta.

“La propera vegada vindré a aclimatar-me. Estic super content amb la segona posició, però sóc ambiciós i m’agrada guanyar. Donar l’enhorabona al guanyador i em quedo amb ganes de tornar perquè m’agradaria guanyar aquí alguna vegada”, ha afegit el corredor de La Rioja.

Núria Gil, victòria als últims metres.

La corredora catalana ha arribat a l’OLLA de Núria sense sentir-se gaire forta  després de la seva participació a la Marató Pirineu on les coses no van sortir com li haguessin agradat. Tot i així ha estat la primera corredora juntament amb la júnior Gabriela Lasalle a coronar el Puigmal amb un temps de 51:15. A només un minut, la guanyadora de la Junior, Rosa Lara, passava el primer punt de control. La cursa femenina ha estat d’infart entre elles dues jugant-se la victòria sempre amb aquest minut de diferència. Núria que ha patit a les pujades, ha sabut defensar aquesta petita diferència en les baixades, especialment a l’última abans d’arribar al Santuari i aturar el crono en 02:46:25.

La corredora de l’equip ASICS, que l’any passat va ser tercera, ha declarat la seva satisfacció per emportar-se la victòria avui aquí a l’OLLA: “Estic super contenta. No m’ho esperava i guanyar aquí a L’OLLA de Núria és un privilegi. La Rosa està molt forta, jo la veritat no arribava gaire fina. A les pujades no m’he sentit gaire bé però sabia que a l’última baixada podia córrer. Per mi té bon gust de boca acabar aquí i així la temporada”.

A tan sols 20” ha entrat la corredora valenciana Rosa Lara (02:46:45) que ha manifestat la seva alegria només arribar a la línia de meta: “Avui he fet un important esforç. Hi havia moltes ganes i molta més motivació quan he vist la Núria tant a prop. Molt contenta per la cursa que he fet, no només per la posició sinó pel temps que he fet i per estar tant a prop de gent tant bona”.

Si la primera i segona plaça del podi femení ha estat d’infart amb tan sols 20” entre elles, no menys ha estat la tercera plaça on se l’han jugat Noemie Vachon i Claudia Sabata. Finalment la corredora francesa ha aconseguit esgarrapar el podi femení amb 02:53:05. La corredora catalana s’ha endut la medalla de xocolata amb 02:53:41

La prova clàssica de 21 quilòmetres formava part del circuit Golden Trail National Series Espanya & Portugal , era la darrera prova del circuit a celebrar-se, puntuava doble i classificava els 3 primers i 3 primeres a la Gran Final de les GTWS que se celebraran en unes setmanes a Itàlia.

Així Miquel Corbera i Rosa Lara, tots dos guanyadors de la Mitja Pirineu, són els vencedors del circuit. Els acompanyaran a la gran final Iu Net, Gontzal Murgoitio, June Villaroel i Andrea Rico.

 

Lluís Puigvert i Gabriela Lasalle guanyen l’Olla Júnior

Amb 12,5 quilòmetres i 1085 metres de desnivell positiu de recorregut, que pot semblar una distància curta per als més rodats, l’Olla Júnior puja al Puigmal seguint el recorregut de la distància clàssica per baixar vertiginosament des del Pic del Segre, 2809m i passant pel Coll de Finestrelles. Una carrera de referència internacional que planteja la Unió Excursionista de Vic al programa de l’Olla de Núria per als joves promeses, com Lluís Puigvert que ha estat el corredor més ràpid a completar el ràpid però exigent i tècnic recorregut amb 01:18:50 .

En categoria femenina ha estat Gabriela Lasalle la guanyadora amb 01.34.27. Tots dos s’han endut el títol de les Next Gen Series.

En aquesta convicció de promoure l’esport des de ben petits, a l’esplanada del Santuari de la Vall de Núria s’han celebrat les Olletes per a les categories infantils fins a prebenjamí en un gran ambient tant per part dels nens i les seves famílies com per part dels més de 100 voluntaris la Unió Excursionista de Vic que fan possible l’Olla de Núria.

Totes les classificacions es poden consultar a https://olladenuria.livetrail.run/